blog | 2022. július 28., 10:00

Ráció és intuíció

Nálad melyik fontosabb? Az érzéseid, vagy az előtted álló tények kapnak nagyobb szerepet?

A viselkedésünknek egy izgalmas területe az értékítélet, a döntéseink születése. Az objektív értékítélet az ész/ráció és az ösztönösség/intuíció egyensúlyát fejezi ki. Azt vizsgálja, hogy a véleményalkotás folyamatában mekkora szerepet játszanak érzelmeink és az előttünk álló tények.

Az egyik végén a skálának azok állnak, akik az érzéseikre hagyatkoznak. Ott vannak a tények is előttük, de figyelmen kívül hagyják őket, a megérzések győznek a tények felett. A másik végén azok állnak, akik csak a tények alapján döntenek, nincs ott az ”úgy érzem”.

Egy korábbi blogbejegyzésünkben is előkerült, hogy mennyire a tények, vagy a megérzések vezetnek a döntéseinknél. Agyunk működéséről szóló kutatásból idéztük, hogy az érzelmi agytól egy idegsejtekből álló széles autópálya vezet a gondolkodó agy felé, míg a visszafelé vezető pálya inkább csak egy vékony ösvényre hasonlít.

A ProfileXT kompetencia felmérés tanácsadói jogosultsághoz nyújtott képzésen a Profiles csapatából Kovács Judit példája nagyon megfogott. Akkor még nem is gondoltam, hogy 2021-ben saját tapasztalásom is lesz ehhez a példához. Judit azt mesélte, hogy azt képzeljük el, hogy alapból érzelmi oldalról indulunk. Az élet hozhat olyan eseményeket, hogy visszaélnek a bizalmunkkal, csalódások érnek, így egy falat húzunk fel az érzelmek útjába, így maradnak a tények.

2016-ban, amikor először töltöttem ki a felmérést a karakter térképemen az objektív értékítéletem a négyesen állt. Szeretek a megérzéseimre hallgatni, minden előnyével és hátrányával együtt. Ezek az érzések kötődhetnek egy általam elképzelt vízióhoz is. Azt is tudni kell rólam, hogy szeretek naplót vezetni, ahol a tényeket is feljegyzem. Ez segített, hogy szembesítsem magam azzal, hogy az érzéseim a képzeletem világa által vezérelnek és a valóságot tükröző tényeket is figyelembe kell vennem, hogy jó döntést hozzak. A tények által épített falam 2021-re elmozdított az ötös értékre.

Mivel viselkedésünk is egy nagyon színes világ, érdemes figyelnünk arra is, hogy beszélgetőtársunkra, mi jellemző. Ha inkább a tények vezérlik, akkor a mit mondok fontosabb számára annál, hogy hogyan mondom. Míg azoknál, akiknél az érzelmek dominálnak figyelnünk kell arra is hogyan beszélünk velük.

Jó hír, hogy a viselkedésünk fejleszthető. Persze mindenhez idő kell, nem megy egyik napról a másikra, de a befektetett munka meghozza gyümölcsét.

Ha érdekel a coaching, szeretnéd fejleszteni a coach-szemléleted, új kompetenciák alkalmazásával egy jó életre vállalkozni, tarts velem a januári, interaktív műhely foglalkozáson.

Szerző: Kovács Judit