blog | 2021. november 24., 16:00

Döntést hozni

Érdekes, hogy különböző nyelvek, hogyan fejezik ki a döntéshozást. Például az angol nyelv „decision making” készíti, a német „Entscheidungsfindung” találja. Mennyire tudatosan hozzuk/készítjük/találjuk döntéseinket?

Természetes viselkedésünk eltérő, sokfélék vagyunk, így a döntéseinket is máshogy hozzuk meg. Dönthetünk a tények vagy megérzések mentén, gyorsan és lassan, óvatosan vagy vakmerően, kevés, vagy sok információ birtokában.

Ebben a blogban 3+1 szempontot emelek ki a döntéshozáshoz.

Az első annak a tisztázása, hogy van-e tényleges befolyásom a kérdésben, amelyben dönteni szeretnék. Akkor lépek tovább, ha kontrolom van felette. Ha érdekel a kérdés, de felismertem, hogy nincs rá hatásom, akkor elfogadom, hogy nem tudok róla dönteni.

Második szempont, hogy mennyire a tények, vagy a megérzések vezetnek a döntésnél? Neale et al. (2019) arról írnak, hogy az agyunk működését vizsgáló kutatások szerint a limbikus agy, az agyunk öntudatlan része, ebben az érzelmi központban keletkeznek az értékeink, a hitünk, a dolgokhoz való hozzáállásunk. A Neo-kortex, és ennek része, a preforontális kéreg, pedig az a rész, amely a gondolkodásért felelős (a gondolkodó agy).

A tudattalan, érzelmi agyunk sokkal aktívabb, mint a gondolkodó agy. Úgy becsülik, hogy minden másodpercben 6000000000 idegsejt sül ki az érzelmi agyunkban, szemben a 100 idegsejt stimulációval, amit ugyanekkora időtartam alatt a gondolkodó agyban mérnek. A legegyszerűbb úgy elképzelni, hogy az érzelmi agytól egy idegsejtekből álló széles autópálya vezet a gondolkodó agy felé, míg a visszafelé vezető pálya inkább csak egy vékony ösvényre emlékeztet. Bojár Gábor saját elmondása szerint, inkább a megérzéseire hagyatkozott. Ezzel én is így vagyok, fontos szerepet tulajdonítok a megérzéseimnek.

A harmadik lépés miután tudatosítottam, hogy van-e befolyásom a döntésről, valamint azt is, hogy milyen érzések társulnak hozzá, hogy összevessem a döntésem hatását, azokkal az alapértékekkel, melyek fontosak számomra. Ha támogatja a számomra fontos értékeket, akkor megszületett a jó döntés. Ha sérülne valamelyik, akkor még nincs meg a megoldás, további alternatívákat kell keresnem.

A döntéshozásnál +1 szempontnak Ruth Chang TED előadását ajánlom. Ő arra hívja fel a figyelmet, hogy nehéz döntéseknél legyünk saját életünk rendezői. Tegyük önmagunkat a döntés elé, kik szeretnénk lenni a jövőben. Mérlegeljük, hogy ki írja történetünket, alkotói vagyunk életünknek, vagy sodródunk a világgal.

Végül tartsuk észben, hogy bármilyen döntést is hoztunk, ha menet közben nem válik be, bármikor ott a lehetőség a változtatásra.

Ha van kedved figyelmet adni magadnak egy előtted álló döntéshez, használhatod a bloghoz készült feladatlapot, ProfileXT felmérés segítségével ránézhetsz természetes viselkedésedre a döntéshozást illetően is, vagy választhatod az egyéni coaching szolgáltatásom .

Szerző: Kovács Judit


Feladatlap