blog | 2021. április 21., 13:37

Jó életre vállalkozok

Te is szeretsz agyalni az életen? Én igen, bár ez nem volt mindig jellemző rám. Lehet, hogy az egyetemi munkám hozta ezt a szokást, hiszen ott folyamatosan "tanulom a világot" különböző nézőpontból – természeti, társadalmi, gazdasági oldalról.

(Lásd korábbi blogbejegyzésemet.)

Lehet, hogy a coaching megismerésével és alkalmazásával érkezett, hiszen a coaching ülések során nem csak az ügyfeleknek, diákoknak támogatom a fejlődését, magamat is folyamatosan tanulom. És persze az is lehet, hogy ez a korral is jár, hiszen elmúltam ötven, így fél évszázad tapasztalata áll már mögöttem.

Ez az agyalás hozta, azt a gondolatot, hogy az életemre úgy nézzek, mint egy jó vállalkozásra. Mi az én értékem, kik vállalkozásomnak a kulcspartnerei, milyen erőforrásaim vannak? Ezt későbbi blogbejegyzéseimben részletesebben fogom boncolni, most itt csak annyit szeretnék megosztani, hogy arra jutottam, a vállalkozásom legfontosabb erőforrása én magam vagyok.

Mitől is jó az életem, azaz a vállalkozásom? A jelző is több lépésben született. Első körben két TEDx előadás fogott meg. 2014-ben Berlinben személyesen hallgathattam Simon Anholt előadását a jó országokról és azóta követem munkásságát.

A másik TEDx előadás, ami megszólított Christian Felbertől „Mi lenne, ha a közjó lenne a gazdaság célja?” Ezt a videót az egyetemi munkámban is sokat használom, amikor azokkal a diákokkal dolgozunk, akik kapcsolódnak a Társadalmi vállalkozás című, szabadon választható tárgyamhoz.

A jelző megerősödésének második hullámát, Peter Demarest munkásságának köszönhetem. Könyvében arról ír, hogy akkor jó valami, ha minden alkotó eleme megvan. Például egy asztal akkor jó, ha megvan minden lába.

Ami ebből számomra összeállt, hogy ha az életem a vállalkozásom, és jó életre szeretnék vállalkozni, akkor ismernem kell az élet alkotó elemeit, és meg kell vizsgálnom, hogy megvan-e minden alkotó elem, minden „láb”, hiszen akkor mondhatom, hogy jó. ☺

Jelenlegi tudásom szerint, mások munkájából is építkezve - köztük az egyik kedvencem, ahogy korábban írtam Steven Covey - én is négy alkotó elemét találtam az életemnek.

Ezek az élni, az érezni, az értelmezni és az éltetni. A 4 „É”, melyek kapcsolódnak a testhez, a szívhez, az elméhez és a szellemhez. Ha van kedved értékelni magad ezen a négy területen, akkor a blog utáni linken található feladat rád vár.

Ha érdekel a coaching, szeretnéd fejleszteni kommunikációs eszköztáradat, új kompetenciák alkalmazásával egy jó életre vállalkozni, tarts velem a májusi interaktív műhely foglalkozáson.

Szerző: Kovács Judit

Feladatlapok