blog | 2021. augusztus 26., 15:00

Hozzáállás kérdése

Viselkedésünkhöz hozzátartozik, hogy adott helyzetekhez, hogyan állunk hozzá. Sokat használt kifejezés a „hozzáállás kérdése”. Te, hogyan állsz egy adott helyzethez?

Júniusi blogbejegyzésünkben írtunk a Profile XT felmérésről. Bemutattuk, hogy három nagy területen – gondolkodás, viselkedés, érdeklődés - nézhetünk rá magunkra a felmérés segítségével. Az érdeklődés területéhez adtunk is egy feladatot olvasóinknak.

Az elkövetkező hónapokban a viselkedéshez kötődő 9 jellemzőt járjuk körbe. Azért is érdekes a viselkedéssel foglalkozni, mert itt tudunk igazán dolgozni magunkkal, alakítani viselkedésünkön. A felmérés őszinte kitöltésével képet kapunk természetes viselkedésünkről. Az eredmény megmutatja, hogy a dolgozó magyar lakossághoz képest, hogyan lehet minket jellemezni.

A hozzáállás egy a vizsgált 9 jellemző közül. Méri az optimizmust és a bizalom képességét. Az emberekkel a szituációk eredményeivel kapcsolatos általános megközelítést vizsgálja.

A fenti példán a kitöltő személynél a hozzáállás 8-as, átlagon felüli értéket kapott. Itt a magas érték azt jelenti, hogy az illető bizalommal van önmaga, és mások iránt. Jellemzően keveset foglalkozik azokkal a körülményekkel, melyekre kevés a ráhatási lehetősége. Az a megközelítése, hogy a legjobbat hozza ki az adott helyzetből.

Az alacsonyabb érték azt jelentené, hogy elővigyázatos, időre van szüksége, hogy másoknak bizalmat szavazzon. Nehéz helyzetekben kritikus. A feladatok megoldásában először gyakran azt térképezi fel, hogy miért nehéz megoldani.

Természetesen az egyik sem jó, vagy rossz jellemző. Attól működik a világunk, hogy ilyen sokfélék vagyunk. Sokszor jól jön, ha valaki felhívja a figyelmünket a veszélyekre, vagy van olyan helyzet, amikor az segít, ha a megoldásokat keressük. Az, hogy tisztában vagyunk a természetes viselkedésünkkel abban segít, hogy megértsük adott helyzetekre adott reakcióinkat, és ha kell tágítsuk határainkat.

Természetes működésünkből, komfortzónánkból kilépve 5 érték szélességű is lehet az a tartomány, amiben mozogni tudunk. Pl. egy 8-as hozzáállás értékű egyén a helyzettől függően 6-tól 10-ig tartó tartományban is tud jól működni, ha fejleszti magát. Mi hiszünk abban, hogy érdemes egy életen át fejleszteni magunkat, tágítani a határainkat. Az alábbi feladattal ezt te is megteheted.

Szerző: Kovács Judit


Feladatlapok