blog | 2021. május 26., 18:46

Értékből értéket alkotni - Éltetni

| 2014. október 24., 20:51

Mit jelent neked a vállalkozás? A vállalkozás számomra az értékből érték alkotását jelenti.

Meghatározó életünkben a család. Sok mindent hozunk otthonról, szüleinktől, nagyszüleinktől. Édesanyám többek között arra tanított, hogy a sütéshez, főzéshez idő kell. Csak akkor lesz jó minőségű az étel, ha mindennek türelmesen kivárom az idejét. Édesapám mindig mondta, hogy úgy éljem az életem, hogy esténként tudjak tükörbe nézni. Ezeknek az útravalóknak sokat köszönhetek.

Apának volt egy olyan mondása is, hogy „pénzből lehet pénzt csinálni”. Ezzel, nem tudtam teljesen azonosulni, így újítottam rajta: értékből lehet értéket alkotni. Vallom, hogy életünk is egy csapatvállalkozás, melynek legfontosabb erőforrásai mi magunk vagyunk. Ha felfedezzük magunkban az értéket, megtettük az első lépést a vállalkozás irányába.

Annak a megtalálására, hogy kinek mi a legfontosabb érték idő kell, és az évek során ki is egészülhet ez a lista. A blog végén találsz egy feladatlapot, ami segíthet a felfedezésben. Az én értékeim: az élet, a család, az alkotás, a bizalom, a jó kedv. Ennek az ismeretében döntéseim során figyelek arra, hogy ezeket az értékeket őrizzem.

Ismerve saját értékeimet, és erőforrásaimat meg tudtam fogalmazni, mit tudok tenni másokért, mi az én vállalkozásom. Mi éltet engem, és ez hogyan tud másokat is éltetni. Küldetésemnek tartom, hogy munkámmal ahhoz járuljak hozzá, hogy egyre többen legyünk rendszerben gondolkodó, együttműködő, cselekvő állampolgárok – „jó életre vállalkozók”.

Márton Mónika erősített meg abban, hogy a repülőn is először magunkra helyezzük fel az oxigénmaszkot, és csak utána tudunk segíteni másoknak is. Ha megvan, hogy mi éltet, milyen értékek fontosak neked, jöhet a következő lépés, hogyan tudsz ezekből az értékekből értéket alkotni, másokat is éltetni. Éltetni a rendszert, melynek apró, de fontos része vagy.

Ha érdekel a coaching, szeretnéd fejleszteni a coach-szemléleted, új kompetenciák alkalmazásával egy jó életre vállalkozni, tarts velem a januári, interaktív műhely foglalkozáson.

Szerző: Kovács Judit

Feladatlapok