vállalkozó | 2015. október 30., 21:30

Zajdó Csaba - a hónap vállalkozója

Ezúttal Zajdó Csaba, a WebShop Experts és az Optimonk tulajdonosának a bemutatkozását olvashatjátok. Csaba az egyik élő példa arra, hogy Debrecenből is lehet országos és nemzetközi szinten sikeres és elismert vállalkozást indítani, elkötelezett híve a debreceni vállalkozói kultúra fejlesztésének. Amellett, hogy sokat dolgozik, rengeteget is olvas, az idei TEDx Nagyerdő előadójaként pedig arról is beszélt, hogyan teremthető meg az egyensúly munka és magánélet között. Olvassátok figyelmesen a sorait, és azt, hogy szerinte mi valójában a siker titka.


"Gyerekkorom óta számítógépek között nőttem fel, és Bill Gates volt a példaképem. Úgyhogy nem is volt kérdés, hogy előbb vagy utóbb lesz egy saját informatikai vállalkozásom. Végül 2006-ban végzős közgazdász hallgatóként alapítottam meg első vállalkozásomat, mely egyedi webáruházak fejlesztésével foglalkozott. Pár év alatt Magyarország vezető webáruház készítő cégévé nőttük ki magunkat, és ügyfeleink évről évre elnyerték a legjobb webáruházaknak járó díjakat.

A mai napig összesen 2.500-nál is több webáruház létrehozásában segédkeztünk (ez a teljes magyar e-kereskedelmi piac körülbelül harmada), és több mint 10.000 vállalkozásnak segítettünk már e-kereskedelmi tervei megvalósításában tanácsadással vagy tudásanyagokkal. Minden nagyobb online és offline üzleti magazinban jelentek már meg cikkeink, 3 éve saját rovatot vezetek a Haszon Magazinban, és minden nagyobb e-kereskedelmi és marketing konferencia meghívott előadói vagyunk.

Hogy mi a siker titka? Szerintem a sikernek nincs egy nagy titka, hanem sok-sok kis összetevője. Kell hozzá először is nagyon kemény munka, következetesség és kitartás. A siker sosem jön hirtelen, még ha kívülről úgy is néz ki. És sosem jön problémák és gondok nélkül – csak ezekkel utólag már kevesen dicsekszenek J.

Folyamatosan fejlődni kell, mint egyéni és céges szinten – én az elmúlt 10 évben szinte minden héten elolvasok egy új könyvet. Szükséges továbbá egy nagyfokú motiváció, ami segít kilépni a konfortzónádból, amikor szükséges – és bizony ez sűrűbben szükséges, mint gondolnánk.

Hosszú távon a siker „titka” tehát a megfelelő vállalkozói hozzáállás – ami szerintem csak részben egyezik meg a közhiedelemben elterjedt üzleti alapelvekkel.

A helyes vállalkozói kultúrával kapcsolatos elképzeléseim bemutatására tavaly márciusában kaptam lehetőséget a Marketing Szuperkonferencián – melynek felvétele publikusan elérhető a videóra kattintva, vagy a bit.ly/1xqHhQC címen.


 

Hogy mit hoz a jövő? Szeretnék debreceni központtal több sikeres nemzetközi projektet is beindítani, és bizonyítani, hogy innen is lehet valami nagyot alkotni. Az első ilyen kísérletünk (ami OptiMonk néven fut) már elindult, és elég szép eredményekkel büszkélkedhet.

Üzenetem a leendő vállalkozók számára az, hogy a vállalkozói lét az egyik legszebb, legkielégítőbb és egyben legnehezebb pálya, amit választhatsz. De ha megvan benned a motiváció és a kitartás a kezdeti nehézségek legyőzésére, és hajlandó vagy életed végéig folyamatosan tanulni, akkor jó eséllyel megtalálod majd benne a számításaid."