blog | 2015. október 28., 22:41

"Vizuális típus vagyok, na!"

Amikor először láttam, nem egészen értettem, hogy mi is történik. Aztán amikor világossá vált, percekig csak azt figyeltem, hogyan csinálja.

A szünetben megnéztem a kész munkákat, és még jobban le voltam nyűgözve, mint előtte. A rendezvényről cikket kellett írnom, az elején még jegyzeteltem, később már csak az ő munkáit fotóztam le. Ez alapján írtam meg több oldalnyi szöveget.

Idén már részben azért mentem, hogy újra lássam dolgozni. Hogy a debreceni tréningeket mi szervezhettük meg, már csak hab (HUB :) ) volt a tortán.A TEDx Nagyerdő rendszeres látogatói jól ismerik Strenner Szilárd nevét, és talán még jobban a munkáit. A TEDx alapvetően a verbalitásról, az előadásokból magunkkal vihető üzenetekről szól. Szilárd ezeket fordítja át egy sajátos, de mindannyiunk számára tökéletesen érthető és követhető vizuális nyelvre, amikor az elhangzott előadásokat "vizuálisan jegyzeteli", írja és rajzolja - mindezt a színpadon állva, az előadókkal teljes szinkronban. Miközben figyeled, tényleg csak arra tudsz gondolkozni: "ezt meg hogyan csinálja?". Hogyan lehet rajzokkal, ábrákkal, pontokkal, jelekkel kivonatolni egy előadást, mindezt úgy, hogy tökéletesen átjönnek a legmegkapóbb pillanatok, a logikus következtetések, a legfontosabb üzenetek. Ja, és az egész baromi szórakoztató is. :)


Nagy szerencsénk van, hiszen Szilárd ‒ aki nem mellesleg a Grafacity Szervezetfejlesztő és Tanácsadó ügyvezetője, vizuális coach, vezető stratégiai és szervezetfejlesztési tanácsadó ‒ évek óta tanítja is ezt a fajta szemléletet és technikát. Már a kezdetektől tudtuk, hogy amint lehet, szervezünk egy debreceni tréninget is, ez pedig mindjárt két alkalommal, október 16-án és 17-én, a HUB Műhely keretei között meg is valósult.

És hogy milyen is volt ez a 3 órás villámtréning? Szavakkal nehéz leírni (de tényleg), árulkodjanak a képek ‒  ahogy árulkodtak a képzés során is. Először is az első, a résztvevők által egy nagy kupacból kiválasztott fotók, amelyek alapján mindenki bemutathatta, miért is van jelen. Aztán az első rajzok, amikor a papírral, a filcekkel és a saját karunk, kezünk, ujjaink lehetőségeivel ismerkedve, a legalapvetőbb mozdulatokat, vonalakat gyakorolva újra gyerekek lehettünk. Felszabadító körözés, színes vonalak, rögtönzött tárlatvezetés a valóban műhellyé alakult HUB-ban. Aztán jöttek az aprólékosabb elemek, figurák, csoportok, betűk, keretek, sablonok.

Amikor még 9 órakor is az egyszerű(nek tűnő) pálcikaembert gyakorolja az ember, akkor jön rá, hogy 1.) ez micsoda jó buli, 2.) mennyi mindent lehet még tanulni, és milyen kevés is az a három óra. Arra viszont nagyon is elég, hogy lefektesse az alapokat, megtanítson néhány hasznos trükköt, figurát, vizuális elemet, és átadjon egy különleges, és rendkívül szórakoztató szemléletmódot, amelyet az élet számos területén használni tudsz. Főleg akkor, ha te is vizuális típus vagy. :)A többi képet megtalálod a Facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/debrecenhub/?fref=ts

Nézd meg a programjainkat is: http://debrecenhub.hu/