blog | 2015. február 2., 19:58

Tanácsok - nem csak karrierépítéshez

Ha tanácsot adunk embertársainknak, valahogy az tűnik a legkézenfekvőbbnek, hogy azokat pontokba gyűjtsük. Itt szimbolikusan is választhatunk a különböző lehetőségek közül, amivel egyből érzékeltethetjük is, hogy ezek a tanácsok alkalmasak lesznek a 7 fejű sárkány legyőzésére, vagy arra, hogy a 3 lehetőség közül hogy válasszunk, és mit is kezdjünk az egy híján 20 emberrel.  Ha a karrierépítés kerül szóba, akkor sem tehetünk másként. A karriert ebben az esetben nem egy munkakörben vagy munkakörök szövevényes erdejében való előrehaladásként értelmezzük, hanem egy komplex, az életünk munkával foglalkozó részének tervezéseként.

 

Írjunk kísérőlevelet az elküldött anyagaink mellé

A digitális korszakban egy dokumentum megnyitása sokszor okos eszközön történik, nem is beszélve a nyomtatás teljes zárójelbe tételéről. Spóroljunk időt az olvasónak és alkalmazkodjunk ezekhez a felületekhez. A csatolt dokumentumokra utaló összefoglalót, önéletrajzunkhoz vagy ajánlatunkhoz a kísérőlevél szövegét illesszük az e-mailbe, üzenetbe és csak az önéletrajzot vagy ajánlatot csatoljuk lehetőleg egy jól olvasható formátumban.

Küldjünk köszönőlevelet a tárgyalás, interjú után

Az írásos köszönőlevelek egyre ritkábbak, éppen ezért különösen sokat mondó, ha mi vesszük a fáradtságot és megköszönjük a ránk, megbeszélésre, interjúra fordított időt és figyelmet. Ezzel azt is kimutatjuk, mennyire fontos nekünk a folyamat, és hogy törődünk az utánkövetéssel is, nem csak úgy szórjuk az anyagainkat. A jelentkezők, ajánlatadók tábora egyre népesebb, azok száma viszont egyre szűkebb, akik az utánkövetésre, és főleg a köszönetmondásra is időt szánnak - így sokkal könnyebb lesz kitűnni a sorból.

Ha nem kaptuk meg az állást, nem nyertük el az áhított lehetőséget: elemezzünk!

Mi okozhatta a visszautasítást?  Meglepően sok mindenre rájöhetünk, ha önmagunk számára is feltesszük az alapvető kérdéseket. Ha ezek alapján még változtatunk is az ajánlaton, önéletrajzon, motivációs levélen, akkor egyre jobb anyagaink lesznek, amelyekkel nyilvánvalóan javulnak az esélyeink. Ha már magabiztosabbak vagyunk és az előzmények során nem derült ki, akár meg is kérdezhetjük, hogy mi volt az oka a visszautasításnak. Természetesen itt is fontos a stílus. Így is belekerülhetünk abba a szűkebb körbe, akikre lehet és érdemes emlékezni.

Keressünk lehetőséget a munka általi tanulásra, gyakornoki pozícióra

Ez nem csak az egyetemi évek alatt hasznos, hanem akár a szellemi frissülés, újratöltődés, pályaváltási tervek dédelgetése esetén is. Nem is beszélve arról, milyen sokat jelent egy gyakornoki pozícióról, esetleg külföldi munkavégzésről szóló sor abban a  bizonyos önéletrajzban is.

2013-ban életemben először pályáztam meg egy állást, egy debreceni multinál. Az önéletrajzom összeállítása úgy gondoltam, hogy abban minden benne van, ami az adott pozícióval kapcsolatban releváns lehet – komoly munkatapasztalatok, részletezett tanulmányok, külföldi részképzés, csupa büszkeség. A telefonos interjú során aztán kiderült, hogy a leendő munkaadómat ezeknél sokkal jobban érdekelte mindaz, amit végül nem említettem meg az önéletrajzomban. Például, hogy a külföldi ösztöndíj alatt gyerekekre vigyáztam, vagy több nyarat is végigdolgoztam Angliában. Az adott pozícióhoz ugyanis a megfelelő képzettség mellett ugyanolyan fontosak voltak azok kompetenciák és tapasztalatok, amelyeket ekkor szereztem. ~ Ági ~

 

Minden feladatra tekintsünk úgy, mint a legfontosabbra!

Segít jó attitűdöt kialakítani, kevésbé leszünk fáradékonyak és jó képet mutat rólunk az állandóan figyelő közösségek, emberek felé. A személyes márkánknak része az is, hogy mennyire aktívnak és felelősségteljesnek tartanak a körülöttünk élők, munkatársak, ügyfelek. Az önéletrajz összeállítása vagy maga az interjúra, tárgyalásra készülés is legyen egy ilyen feladat: szánjuk rá időt és ne vegyük magától értetődőnek az egyes elemeket. Nézzünk utána a cégnek, a projektnek, a munkakörnek, a leendő ügyfelünknek, partnerünk és talán meglepő, de készüljünk fel önmagunkból is - csak így lehetünk hitelesek.

Minden évben igyekszem részt venni szakmai konferenciákon, hiszen ezekre a rendezvényekre a szakma legjobbjait hívják meg, így rövid idő alatt naprakész információkat szerezhetek. Legfontosabb feladatként tekintve egy ilyen eseményre, a következőket teszem. Ha van rá lehetőség nem csak az előadók, de a résztvevők listáját is tanulmányozom, mert lehet, hogy akad közöttük is olyan, akivel érdemes lesz találkozni.  Nem felejtem otthon a névjegykártyáimat. Ha van lehetőség kérdést feltenni a program során, és úgy gondolom mások számára is fontos lehet a kérdésem, bátorságot gyűjtök és kérdezek. Előfordult már, hogy a kérdésem után a szünetben megkerestek résztvevők, így alakult ki új szakmai kapcsolatom. A rendezvényen kapott névjegykártyákra emlékeztetőt írok: kivel, miről beszéltem, miben maradtunk. Ez hasznos lehet, ha egy-két év múlva kezembe kerül a névjegykártya, jobban emlékszem a történésekre. Ha további munkámhoz fontos lehet a névjegykártyán szereplő személy, egy-két héten belül, akár e-mailen, akár telefonon megkeresem az illetőt. ~ Judit ~

 

Öltözzünk a jövőbeli munkánknak, feladatainknak megfelelően

A jól ismert mondás szerint ne úgy öltözködjünk, amilyen pozícióban most vagyunk, hanem annak megfelelően, amilyet szeretnénk. Ennek hátterében az áll, hogy ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, akkor automatikusan nagyobb lesz az önbizalmunk is, és ha hirtelen be kell ugranunk valaki helyett, akkor már készen állunk erre. Régi, hasznos tanács: mielőtt belevágunk, érdemes körülnézni, hogy mit is jelent ez adott közegben, melyek az elvárt vagy éppen megkövetelt viseletek.

Hány tanács is volt ez és mire is jó a 6-os szám? Ez már egy másik bejegyzés témája. :)