HUB-műhely | 2016. április 7., 21:39

Reziliencia

A márciusi HUB műhely témájának a rezilienciát választottuk. Ébred a természet, ébredtünk mi is. A műhely alkalmat adott arra, hogy ránézzünk önmagunkra és megvizsgáljuk, mennyire tudunk bármilyen helyzetből újra felállni. Mi segít? Hogyan tudjuk fejleszteni magunkat ezen a területen? Honnan tudunk energiát szerezni ellenálló képességünk növelésére?

RESILIO latin szóból származik, és eredeti alakba való visszatérést jelent. Nem más, mint nagy nyomás után az eredeti alak visszavételére való képesség.

A műhely megálmodója és vezetője a Debrecen HUB csapatából Judit. Judit azt vallja, hogy az életünk is egy vállalkozás, melynek legfontosabb erőforrása mi magunk vagyunk. Fontos, hogy tudatában legyünk ennek, minél jobban ismerjük meg és fejlesszük önmagunkat akár személyes, akár szakmai vonalon, hiszen így lesz igazán kerek az életünk, ez a nem mindennapi vállalkozás J

A márciusi eseményünkön öröm volt látni, hogy az érdeklődők kétharmadának már nem ez volt az első HUB műhelye, és azt is, hogy mindig vannak új emberek, akik befektetnek önmagukba, építik magukat. Kit mi hívott erre az eseményre: a töltekezés, a kíváncsiság, az érdekes téma, a karbantartás, a „hogy vagyok én a képben”, vagy a „hogyan lehet talpra állni” kérdése. Nemek, korosztályok és szakmák szerint is színes csapat dolgozott, fejlődött együtt.

Sylvia Kéré Wellensiek könyve is hátteréül szolgált a márciusi HUB műhelynek.

Idézet a könyvből: "Rugalmasnak lenni annyi, mint a gondolkodás- és magatartásformák széles skáláján játszani. A bátorság és erő a cselekvéshez azt jelenti, hogy elfogadjuk az ellenszelet, és a kudarcok, súlyos csalódások után is felállunk és tanulunk a hibákból. A reziliens emberek ritkán tekintik magukat áldozatnak, inkább felelősök egyikének vagy elkövetőnek. Még ha igazságtalanság érte, akkor sem vesztegeti az időt sírásra. Az áldozat a földön fekszik vagy falhoz préselődve áll, és nem tudja megvédeni magát. Aki önként adja fel ezt a szerepet, lemarad ugyan a szánakozásról, de visszaszerzi a mozgásteret a cselekvésre."

 

A műhely résztvevői különböző feladatokon keresztül néztek rá önmagukra, tanultak egymás helyzeteiből. Meghatározták, hogy áll az energiamérlegük, hiszen annyi energiával tudnak gazdálkodni, amennyi rendelkezésükre áll. Így az is fontos volt, hogy végiggondolják, honnan tudnak új energiát szerezni a test, az érzés, a tudat és a lélek egységében.

Képek segítségével meghatározták kit mi stresszel és mi nem. Milyen állathoz tudnák önmagukat leginkább hasonlítani, milyen tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek segítenek stressz helyzetben. Így a műhelyen az alábbi állatok kerültek kiemelésre: vadlúd, delfin, kutya, róka, kaméleon, ló, méh. Az egyik feladatban a résztvevők a kapcsolati hálójukat is elkészítették. Mennyire erős ez a háló, vannak-e benne lyukak, melyekre figyelni kell? Hogy lehet erősíteni ezt a hálót? Érdekes gondolata volt az egyik résztvevőnek, aki ha állathoz kellene hasonlítania a magát a lovat választotta, hogy egy ló megtartásához igen erős hálóra van szükség.

Ha nem tudtál részt venni a műhelyen de érdekel a téma a szakkönyvek mellett videókat is találsz az interneten. Ezek közül ajánljuk Kelly McGonigal TED előadását. Az előadásából tanulhatsz a reziliencia fejlesztéséről stressz esetén. Megtudhatod milyen fontosak a kapcsolatok stresszes helyzetekben is.

Végül álljon itt egy résztvevő visszajelzése kedvcsinálónak a következő alkalmakhoz, miért ajánlja a HUB műhelyt mások számára is:

„A HUB műhely olyan értékeket közvetít, amely igazán segíti az önfejlesztést. Örök változásban élünk. Segítséget ad, hogy igazán hatékonyan, tudatosan kezeljük a változásokat. Hasonló gondolkodású, nyitott, kreatív, inspiráló emberekkel találkozhatunk, s velük körbejárni egy adott témát, óriási feltöltő élményt ad. Csodálatos új embereket megismerni, mások tapasztalatát látva, új praktikákra is szert tehetünk. Nagyszerű lehetőség, preventíven felkészülni a változásokra, hogy minél tudatosabban tudjuk kelezni a kihívásokat.”