könyvajánló | 2017. március 4., 08:00

Patrick Lencioni: Az ideális csapatjátékos

Patrick Lencioni a The Table Group alapítója "Az ideális csapatjátékos” című könyvében egy tanmesén keresztül mutatja be az ideális csapatjátékos három legfontosabb tulajdonságát. A csapatmunka kultúrájának megvalósítását komolyan felvállaló szervezetek esetében azok a megfelelő emberek, akik rendelkeznek az alábbi három kulcsfontosságú tulajdonsággal: kellő ALÁZAT, LELKESEDÉS és EMBERISMERET jellemzi őket.

A könyv első része egy tanmese, melynek főszereplője Jeff Shanley a high-tech világból belecsöppen nagybátyja építőipari vállalkozásának vezetésébe. A váratlan vezetői feladat igazi kihívás elé állítja, hiszen két, a cég jövője szempontjából sorsdöntő projektet is el kell indítania. Az új projektek megvalósításához szabad kezet kap, és a cég két kulcsfontosságú emberével megalkotnak egy egyszerű modellt a csapatmunka és a toborzás támogatásához. A történet során a modell megszületése és használata természetesen nem zökkenőmentes. „Nem tudom. Az egész túl nyilvánvalónak látszik ahhoz, hogy tévedés legyen. Ha ebből a három tulajdonságból bármelyik hiányzik, olyasvalaki kerül közénk, akivel nem szívesen dolgoznánk együtt. De lehet, hogy túl idealista az elképzelés.” Hogy az ALÁZAT-LELKESEDÉS-EMBERISMERET miként változtatták meg a Valley Builders vállalkozást kiderül a könyv első részében.

A könyv második része a modellt járja körül. Lencioni kitér arra is, hogy a vezetők akkor kövessék a javaslatait, ha elkötelezték magukat a csapatmunka szervezeti kultúrája iránt. Egyszerű ötleteket is ad a csapatmunka szervezeti kultúrába integrálására, valamint arra is, hogyan fejleszthető a három tulajdonság. Felhívja a figyelmet, hogy a három alapérték közül az alázat a legkényesebb terület. Fejlesztésére azt a javaslatot teszi, hogy az egyén azzal érhet el változást, ha egyszerűen úgy tesz, mintha jellemző lenne rá az alázat. Tudatosan megdicsér másokat, elismeri a saját hibáit és gyengeségeit, érdeklődést mutat a társai iránt. Ezáltal megtapasztalja az alázat felszabadító érzését.

Végezetül a könyv azért is hasznos olvasmány, mert eszközt is ad az ideális csapatjátékost jellemző három alapvető jellemvonás felderítésére és értékelésére.