HUB-műhely | 2016. június 12., 23:13

Négy intelligencia tudatosítása a globálisabb énképhez

| 2016. április 7., 21:39

A májusi HUB-műhelyről olvassátok figyelemmel Gacsályiné Békési Margó érzékletes beszámolóját.


A májusi HUB-műhelyről olvassátok figyelemmel Gacsályiné Békési Margó érzékletes beszámolóját. :)
2016. májusában a 10. jubileumi HUB műhelyen a 4 intelligencia volt a téma.  A műhelymunkák rendszeres résztvevője vagyok. Életem most egy igazi útkereső szakaszba érkezett. Álláskeresőként a változás nálam most elsődlegesen külső kényszer hatására történik. Az utóbbi időben több tréningen is voltam és szakértői támogatást is kapok volt munkahelyemről, hogy mielőbb megtaláljam új állásomat. Megtapasztalhatom, hogy mély önismeret kell ahhoz, hogy a siker ne maradjon el.


Eredeti szakmám programfejlesztő, a komplexitást, a rendszerben gondolkodást életem részeként élem meg. Nagyon örültem, mikor megláttam, hogy a legutóbbi foglalkozásnak mi lesz a témáját. Nagy szükségem volt, egy teljesebb képre, hogy a mindennapokban cselekedeteimet, gondolkodásomat, hozzáállásomat még hatékonyabbá tudjam tenni a céljaim eléréséhez.


 Az áttekintő teszt, térkép segítséget adott önmagam globálisabb felfedezéséhez, még mélyebb megértéséhez.


A fizikális intelligencia résznél szembesültem, hogy milyen szerepe van a tudatos táplálkozásnak, a rendszeres testmozgásnak, valamint a pihenésre, alvásra, stressz oldásra szánt időnek a harmónia megteremtésében.


A mentális intelligenciánál olyan helyzeteket kellett átgondolnom, mint az önfejlesztés mértéke. Hogy állok a tudatos én - fejlesztéssel, gondolkodási korlátaimmal mennyire vagyok tisztában és milyen a tanuláshoz a viszonyom.(rendszeresség, fegyelmezettség, tanítva tanulással, gyakorlatiasan)


Az emocionális intelligencia feltérképezése is pontosítást adott az énképhez. A proaktív hozzáállásra is kitért, hogy mennyire vagyok én tudatos, motivált (cél látás), a másik megértével (empátia) hogyan állok és mennyire élek értékrendem szerin ( önirányítás).


Igazán a negyedik terület a spiritualitás feltárása, tudatosítása hatott rám az újdonság erejével. Különlegességet jelentett, hogy a teljességhez milyen fontos erre a területre is rálátni. Olyan kérdések segítségével tehettem meg ezt, mint mennyire vagyok hűséges az értékrendemhez és lelkiismeretemhez, vagy mennyire érzem, hogy cselekedeteimmel jó ügyet szolgálok-e, és ezzel hozzájárulok-e az emberiség jólétéhez. Munkám összhangban van –e  adottságaimmal, hivatástudatommal.


A kis belsőutazás nagyban hozzájárul, nagyszerű támogatást ad, hogy így a „jéghegy csúcsát”, azaz a külső láthatóságomat is még tudatosabban tudjam majd kezelni és hitelesebben, önazonosabban tudom majd képviselni, kommunikálni önéletrajzaimban, állásinterjúkon.


A műhelymunka végén játékosan az volt a feladat, hogy a székből felállva, a székre tekintve az ott ülő személyemnek mit mondanék, a mai nap tanulságai alapján. Csak annyit tudtam mondani, hogy „Kell az idő”.


Igen, a személyiség fejlesztés időigényes feladat, egy alapos önismeret kell hozzá. A tanulság, hogy a proaktív hozzáállás az igazi siker záloga, de még így is, ebben a kihívásosabb életszakaszomban is óriási támogatást kaptam. Nagyszerű közösség része lehetek, ahol hasonló értékrenddel élő emberekkel találkozhatok, akik problémáikat kihívásként kezelik és felelősséget vállalnak önmagukért. A közös műhely munka során sok tapasztalatot gyűjthetek és kapcsolatot is építhetek. Természetesen így még a kényszerváltozás is könnyebben megy.  :)


Remélem a későbbiekben is minél többen élvezhetjük majd ennek a segítő, aktív közösségnek a jótékony hatását. Hiszen a változás örök, s ezzel akár szándékosan találkozunk, akár kényszerből a helyzet hatékony, tudatos kezelése a siker záloga, hogy minél hamarabb visszaálljon az egyensúly, a harmónia mind a magán, mind a szakmai életünkben.