blog | 2015. február 21., 21:41

Munkatere(in)k változása

A tradicionális elképzelés a munkavégzéről arra épít, hogy mindennap bemegyünk az irodába és ott nagyszerű vagy legalábbis elég jó munkát végzünk. Az alap elképzelés az, hogy egy iroda szép, modern, fel van szerelve mindennel, ami szükséges a munkavégzéshez - mint az íróasztalok, nyomtatók vagy a megfelelő internet kapcsolat. De valójában hol és hogyan is töltjük azt az időt, amikor ténylegesen elvégezzük a munkánk produktív részét?

Ha őszintén magunkba nézünk, ez általában a konyha, a terasz, egy kávézó, a vonat, az autónk, és gyakorlatilag bármi, ami nem az irodánk. Igaz ez az otthon végzett tevékenységeinkre is, amelyek a munkával kapcsolatosak. Van aki nagyon jól tudja kezelni az irodai környezetet, van aki az otthoni irodájában boldogul a legjobban, de én nem tartozom ezek közé az emberek közé, és úgy tűnik ,vannak még páran ezzel így.  

Elmegyünk a munkahelyünkre, elkezdünk dolgozni. Aztán valaki feltesz egy kérdést, kapunk egy telefont, el kell mennünk egy megbeszélésre, ebédelni, kitölteni egy értékelő vagy megrendelő űrlapot és lebonyolítani az esedékes konferenciahívást. A valóban hatékony és kreatív munkához meg kell teremtenünk egy olyan környezetet, amelyben lehetőleg megszakítás nélkül foglalkozhatunk egy adott feladattal: hatékonyak és kreatívak tudjunk lenni. Negyed óra alatt kitalálhatunk egy zseniális ötletet, de ennek a kidolgozása, értékelése és a megvalósíthatóságának ellenőrzése, vagyis a valóssá tétele időbe kerül, koncentrációt igényel. Mindenkinek megvan a saját dinamikája a feladatok, szünetek, töprengések, önostorozás sorozataiban és ha nem eszerint halad, akkor nem hatékony, de legalábbis nem érzi magát annak.

Fontos, hogy elemezzük a saját módszerünket. Ne azt fogadjuk el kritika nélkül, amit mások ránk akarnak kényszeríteni, mert akkor hosszú távon nem csak a hatékonyságunk, de a kreativitás iránti képességünk is megsínyli azt. A munkavédelem egyik fontos célja is a szervezetten munkát végzők munkavégző képességének megóvása. Egyre több munkahely lehetőséget ad arra, hogy használjuk úgy a teret, időt, a találkozási lehetőségeket, hogy az a leginkább alkalmas legyen mindenki számára ahhoz, hogy hatékony és kreatív munkát végezhessen.Kép forrása: http://www.metropolismag.com/Point-of-View/September-2014/Q-A-Eric-Chan-on-the-Future-Transformable-Workplace/

Az egyik ilyen megoldás, amit általában kis cégek, egyéni vállalkozók, fejlesztő csoportok használhatnak, ha egy közösségi munkatérbe helyezkednek el - amilyen a DebrecenHUB is. Azt a megoldást választják, amelyet az utóbbi évtizedek gyakorlata pontosan ezeknek a céloknak az elérésére alakított ki. Itt magunknak alakítjuk az elmélyült munka, a kreatív rekreáció, lazító kávézás és pezsgő szakmai viták időbeosztását. Sőt ehhez olyan társaságot is találunk, akiknek szintén erre van igénye és nem hogy furcsán néznek ránk azért, mert így viselkedünk, de el is várják azt.


Kép forrása: http://www.metropolismag.com/Point-of-View/September-2014/Q-A-Eric-Chan-on-the-Future-Transformable-Workplace/