blog | 2014. november 23., 00:02

Közös(ségb)en könnyebb!

Túlságosan ingerszegény az otthoni környezet, és túl zajos a kávézó egy jól megtervezett munkához? Meg akarsz szabadulni az otthoni munkatértől, ahol nem tudsz koncentrálni, és közösségre is vágysz? Nincs szükséged egész évben irodára, vagy nincs pénzed bérelni egyet? Akkor a coworking irodát neked találták ki!

Ma már természetesnek vesszük a kötetlen és rugalmas munkavégzést. Napi feladatainkhoz általában nem is kell más csak egy telefon és egy laptop, amivel gyakorlatilag bárhonnan dolgozhatunk. 2005-ben Brad Neuberg gondolt egyet és ötvözte a klasszikus irodai munkavégzést a home office-szal és a szabadúszó mentalitással. Így született meg az első coworking iroda, a Hat Factory San Franciscoban.

A coworking irodákat olyan független munkavállalóknak, szabadúszóknak, 21. századi tudásmunkásoknak, kezdő vállalkozóknak és neonomádoknak találták ki, akik szeretik és élvezik a szabadságot, az önállóságot, de az otthon magánya helyett szeretnének közösségben, jól felszerelt és inspiráló irodában dolgozni. A coworking iroda átmenetet képez a home office és a professzionális különálló irodák között. Ez nem csak egy hely, ahova bármikor be lehet ülni kényelmesen dolgozni, hanem egy új munkafilozófiai irány, egy új modell, melynek középpontjában az ember és a közösség áll.

Négy fontos aspektusa van egy ilyen irodának:

Kapcsolatok és networking

A coworking irodák mindenki számára nyitottak. Nem kell más, csak fogod a laptopod, kifizeted az órás, napi vagy havi bérleti díjat, megcélzod az első szabad asztalt és már dolgozhatsz is. Habár kényelmes és nyugodt környezetet biztosít számodra az iroda, a szépsége nagyobb része mégsem ebben rejlik. A hangsúly a közösségen és a kapcsolatokon van. Különböző foglalkozású, beállítottságú, kapcsolati tőkével rendelkező emberek interakcióba léphetnek egymással, segíthetik egymás munkáját, ötletelhetnek, és üzleti vagy akár baráti kapcsolatokat köthetnek egymással (amiről még az iroda hostja is gondoskodik).

Ahogy minden irodának, ennek is megvan a maga írott, íratlan etikai kódexe (de ezzel majd egy másik cikkben részletesebben is foglalkozunk). Mivel ez egy nyitott légterű, úgynevezett open space iroda, fontos hogy az ott dolgozók ne zavarják egymást. Rövid telefonokat le lehet bonyolítani, de a hosszabb hangvételű, komolyabb hívásokhoz már illik elvonulni. A közösségi munkavégzésnek egyértelműen megvannak az előnyei a már fent felsoroltak mellett is. Míg az otthoni munkavégzés során könnyen elfeledkezünk a time managementről, és kicsúszik az idő a kezünkből, addig egy coworking irodában minden adott ahhoz, hogy a munkára koncentrálhassunk. Látod, ahogy a coworkerek lázasan dolgoznak a saját, milliárdos projektjeiken, így elmegy a kedved a lazsálástól.

All in one

Itt minden megvan, ami a munkavégzéshez kell: kényelmes asztalok, székek, telefonok, nagy teljesítményű nyomtatók, faxgép, kávéfőző, zárható irattárolók és tárgyalók. Mindemellett az irodát az újszerűség, inspiráló, formabontó stílus és a nem hétköznapi építészeti megoldások jellemzik.

Azon kívül, hogy ez egy megfelelő hely a munkavégzésre, ezek az irodák mindenre gondoltak, amire egy friss vállalkozásnak szüksége lehet. Kezelik a postádat, zárható szekrényt biztosítanak iratmegőrzésre, igénybe lehet venni különböző székhelyszolgáltatásokat, üzleti, pénzügyi és jogi tanácsokat adnak, és a kiterjedt partnerkapcsolat révén biztosan tudnak ajánlani valakit, aki segít a problémáid megoldásában. A tárgyalók alkalmasak üzleti megbeszélésekre, a rendezvénytér pedig otthont adhat bármilyen céges programnak.

A startupok melegágya

Egy jó coworking irodában minden helyben van, amire egy kezdő vállalkozásnak szüksége lehet. Különösen a startupoknak jelenthet ez nagyon jó lehetőséget, hiszen a szabad munkavégzés mellett gazdaságosan bérelhetnek maguknak helyet egy olyan irodában, ahová bármikor betérhetnek; ami egy fix pontot jelent az ingázások közepette is. A fentiek fényében már egyértelmű lehet, hogy ez nem csak egy hely, ahol a napi munkát el lehet végezni. A coworking iroda különböző workshopokkal, mentorprogramokkal, tréningekkel és előadásokkal segítheti a tagokat a fejlődésben.

Az atmoszféra és a hatékony munkavégzés

Hogy az Üvegtigris című film egyik klasszikus mondatát megmásítsam: a coworking iroda azért jó, mert jó. Azon kívül, hogy az irodai élet minden előnyét élvezheted anélkül, hogy lenne fix munkaidőd, idegesítő főnököd, aki állandóan ellenőriz, és naponta legalább egy unalmas meeting, az iroda egy új életérzést is kínál neked. A legkülönfélébb emberekkel dolgozhatsz együtt, megoszthatjátok az ötleteiteket egymással, elkezdhettek közösen dolgozni egy új sikersztorin.

 

És mi a helyzet a nagyvilágban? Erről és az itthoni viszonylatokról még fogunk beszélni.