blog | 2015. augusztus 29., 11:54

Kolozsvár mint gazdasági csoda

Ezzel a címmel tartott előadást Kiss Ákos augszutus 25-én a HUB-ban. Számos tapasztalattal, inspirációval és persze névjegykártyákkal és kontaktokkal érkezett haza, amit aznap délután meg is osztott velünk egy szuper és élményekben gazdag prezentációban.

Kolozsvár egy lenyűgöző hely. 2015-ben nemcsak elnyerte Európa ifjúsági fővárosának címét, de a gazdasági életben is hatalmas előrelépéseket és kezdeményezéseket tesz évek óta. A kulturális és nyelvi akadályokat legyőzve, a „multikulti” város elindult a civil összefogás és a vállalkozások támogatásának példaértékű útján.

Néhány szereplőt emeljünk most ki, a teljesség igénye nélkül:

Igen, tessék! mozgalom: célja a különböző nyelvi közösségek anyanyelvű kiszolgálásának és tájékoztatásának bátorítása a gazdaságban és a kereskedelemben. Két azonos nagyjából megegyező színvonalú termék vagy szolgáltatás közül valószínűleg amellett fog a fogyasztó dönteni, amelyik hozzáadott értéket is képes nyújtani. Ez a hozzáadott érték pedig lehet az anyanyelvű kiszolgálás is. Ezzel nem csak vevőket nyerhet a szervezet, hanem ingyenes reklámfelületet is.

A régi ecsetgyár története: 6 évvel ezelőtt egy művészekből álló civil szervezet felvásárolta a gyár elhasználódott épületét, majd átalakították egy komplex térré, ahol egy helyen megférnek a kiállítótermek, alkotóterek, műhelyek, és egy szórakozóhely. A projekt sikerességét mutatja az is, hogy mára önfenntartóvá vált, és kialakult egy Berlin – Kolozsvár művészeti tengely.

Az egyik legizgalmasabb pedig a Cluj Innovation Park, ami egy 100%-ban önkormányzati tulajdonban lévő inkubátorház. Itt minden van, ami egy induló vállalkozásnak és egy város gazdasági fellendüléséhez kell. Műhelyek, irodák, IT központ, filmstúdió. A számunkra legmeglepőbb dolog azonban mégis az volt, hogy itt egy induló vállalkozás, ha releváns anyagot és üzleti tervet tud felmutatni, akkor 3 évre ingyen irodát, tanácsadást és fontos kapcsolati tőkét kap.

"... nekünk már régen vannak HUBjaink..." - Szerencsére nekünk is van egy, ahol mindezt és a hasonló sikertörténeteket el lehet mondani!

A tanulmányútról készült prezit >>itt<< találhatjátok meg.

Az eseményen készült képeket pedig a facebookon tekinthetitek meg