blog | 2015. május 4., 20:27

"Felpörgettük a kreativitást!" - Ötletgyárosok a DebrecenHUBban

Felpörgettük, de még mennyire: műfüves pihenőszoba, hinta az erkélyre, flexibilis terek, szaunaszoba, mobilboxok és még megannyi szuper ötlet az április 11-i !gen Visiten.

Az év eddigi legnaposabb szombat délutánján arra kértünk egy csapatnyi lelkes résztvevőt, hogy járják be a DebrecenHUB leendő MVP (Minimum Működőképes Termék - http://startupdate.hu/kreativ-mvp/) irodáját, fogalmazzák meg a számukra legfontosabb funkciókat és keressék meg ezekhez a legideálisabb megoldásokat. A nap végén pedig prezentálják az eredményeiket az egész csapat előtt - ki mit lát ugyanabban a térben?

Talán sokan tudjátok, hogy még tavaly novemberben, az első !gen Visit is egy közösségi irodában debütált. Akkor a budapesti Kaptár volt a célpont, az ötletelés pedig a coworking iroda menedzselésének esetleges problémáira és a lehetséges (funkció)bővítési irányokra fókuszált.

A DebrecenHUB irodája fejlődésének egy korábbi fázisában vállalkozott a házigazda szerepére. Adott a tér: szuper helyen, a város központjában, egy alakítható, hangulatos, erkélyes lakás. És adott a vízió, egy közösségi iroda, amellyé ez a lakás éppen alakulni készül. És persze számos ötlet - de talán még több kérdés: bontsunk vagy sem? maradjon vagy menjen a fürdőszoba? hogyan alakítsuk ki a közösségi tereket? és az elbújós sarkokat? biciklitárolás? étkezés? telefonálás? Magunk között is igyekeztünk megválaszolni ezeket a kérdéseket, de az !gen Visit megadta a lehető legjobb megoldást: válaszoljanak azok, akik valóban ebben a térben fognak majd dolgozni, mondják el ők, mire fogják használni ezt a teret, hol és mit akarnak majd csinálni, és ehhez milyen eszközökre lesz szükségük

Ők pedig jöttek - bemutatkoztak, csoportokba szerveződtek, bejártak, mindenhová benéztek, beszéltek, rajzoltak, írtak, prezentáltak (Fényképek itt). Ehhez a kreatív munkához inspirációt és rengeteg szakmai információt kaptak dr. Zoltán Erzsébettől, a PTE Építőművészeti és Vizuális ismeretek tanszékének egyetemi docensétől, aki egyenesen az USA-ból, skype-on keresztül tartott látványos előadást az innovatív, kooperatív munkaterekről. Betty korábban már készített terveket egy nagyobb térben elképzelt, debreceni közösségi irodáról (http://irodater.reblog.hu), de a jelenlegi MVP verzió kialakításában is aktívan részt vesz.


Hihetetlen élmény volt látni, ahogyan az a tér, amit mi már olyan jól ismertünk, sokszor láttunk és még többször elképzeltünk, megtelt élettel, nyüzsögtek, jöttek-mentek a csoportok, pörögtek a gondolatok, ötletek. Ahogyan maguk a résztvevők is megfogalmazták, szinte látták maguk előtt mindazt, amit ebből az irodából ki lehet hozni, sőt... Amellett, hogy jó pár ötletünket validálták, a legtöbbet mégis azáltal kaptuk, hogy olyan dolgokat is megmutattak, amelyeket korábban nem vettünk észre vagy nem tartottunk kifejezetten fontosnak.


És hogyan élték meg ugyanezt a résztvevők? Ők mit vittek magukkal?

Szabó Laci: “(...)szombat délutánonként az ember pihen, olvas, tanul, filmet néz vagy csavarog a cimbikkel. De ez a szombat most máshogy telt. Ezúttal úgy döntöttem, hogy meglesem az !gen új programját, a Visitet. Amúgy is érdekes emberek jelölték be a részvételüket, szóval sejtettem, hogy csalódni nem fogok. Alapvetően a közösség miatt mentem el, mert egy-egy ilyen találkozó kreatív, céltudatos emberekkel 1,5-2 hétre feltölt energiával. (ha olvastad a Kiemelkedően sikeres emberek 7 szokását akkor tudod, hogy ez kulcsprioritás kellene, hogy legyen).

Már a kezdetektől egy hullámhosszon voltunk, pedig elég vegyes volt a csapat. Volt iránya, de Judit hagyott teret a kreativitásnak is. Sőt! Majd egy A/4-es oldalt teleírtam. Emellett a program részeként betekintést kaptunk a HUB gondjaiba, problémáiba és bár nem első kézből származó tapasztalatok ezek, mindenképp hasznosak, ha valaki ”startupperkedésen” töri a fejét.

Eszméletlen könnyű volt ismerkedni, kaptam ötleteket, többen megkerestek a rendezvény után, hogy működjünk együtt ilyen vagy olyan formában (konkrét ajánlatokat is kaptam). De ami a legjobb, hogy most először tisztán láttam magam előtt, hogy hová is tart a debreceni vállalkozói közösség.

 

És milyen jó irányba tart, a DebrecenHUBbal együtt. Az irodában éppen a napokban kezdték meg a felújítási munkálatokat, május végén pedig már jöhetnek az első szemfüles bérlők, trénerek, vállalkozók, startupperek. A Visiten kapott ötletek jelentős része már ebben a minimál verzióban is megvalósul, a többit pedig egy jövőbeli nagyobb térrre tartogatjuk.

Szóval dolgozunk továbbra is ezerrel, a résztvevőknek köszönhetőn még céltudatosabban és határozottabban. Mert sok jó ötlet egy kis helynek is elkél - és mint látjátok, a sok-sok kreatív energiától azóta sem szabadulunk. :) Köszönjük, !gen Visitelők! ;).