HUB-műhely | 2016. május 10., 21:12

Ez vagyok ÉN

2016 negyedik HUB műhelyének a témáját – „Ez vagyok Én” – egy Coursera kurzus adta. A tanulás szerelmeseként (persze nem volt ez mindig így, a cikkből kiderül, mi hozta a változást) nagy öröm számomra, hogy ma már otthonról lehet amerikai egyetemek híres professzoraitól ingyen tanulni nemzetközi tanuló közösségben.

Fizetni sokszor csak akkor kell, ha szeretnénk bizonyítványt is szerezni. Több kurzust is nyomon követtem már, amikor rátaláltam Richard Boyatzis, Ellen VanOosten és Melvin Smith „Conversations that Inspire: Coaching Learning, Leadership and Changehttps://www.coursera.org/learn/leadership-coaching című kurzusára. Tudtam, hogy ezt úgy szeretném tanulni, hogy bizonyítványt is kapjak róla. Ez így is lett.

Amikor a HUB műhelyt megálmodtam, céljaim között szerepelt, hogy az az ismeret, amely kíváncsiságomból adódóan elém kerül, minél több fejlődni vágyó ember számára segítség lehessen. Így volt ez most is. A kurzus által bemutatott „Intentional Change Theory” (fordításomban „A szándékos változás elmélete”) összecseng megoldásfókuszú, pozitív gondolkodásommal, így arra gondoltam, hogy az áprilisi műhelyt erre építem fel.

Mindig izgalommal várom, kiket hív be az adott hónap választott témája. Azért is élvezem ezt a munkám, mert lehetőségként kínálom fel, senkinek sem kötelező, így aki eljut rá, tudatosan érkezik, valamit kapni szeretne, amire időt, pénzt, energiát fektet be. Most is színes volt a paletta. A férfiak és a nők aránya 1:3 volt. Szakmai oldalról megjelent a pénzügyi ismeret, az építészet, programozás és a coaching. A huszonévestől kerekítve ötvenig több korosztály is részt vett. Külön érdekesség, hogy kiderült, egy résztvevőn kívül mindenki érintett az !gen Debrecen programban (http://igendebrecen.hu), van, aki már elvégezte, a többiek pedig most jelentkeztek.

A keretek meghatározása után az egyik résztvevő rákérdezett, hogy mit jelent a csoportos coaching. Mondtam, hogy ez számomra azért nagyon kedves eszköz, mert fontos része a kollektív tudás, ami egy ilyen folyamatban könnyen megtapasztalható. Nem is telt el sok idő, és ezt meg is élhettük. Az egyik feladat az volt, hogy adott szavak közül mindenki kiválaszthatta a számára legfontosabb értékeket, majd mindenki bemutatta az általa kiválasztott, rá leginkább jellemző választásokat. Az egyik résztvevő a többieket hallgatva döbbent rá, hogy észre sem vette, hogy a listán ott volt az egészség szó is, amely felett valószínűleg átsiklott, pedig szerinte neki ezzel most foglalkoznia kell.


A HUB-műhely öt felfedezésen keresztül vezetett.


Az értékek kiválasztása után ránéztünk arra, kinek, mikor, kitől van életre szóló üzenete, kit, mikor, ki inspirált. Volt a csoportban olyan résztvevő, aki arra jött rá a feladat végére, hogy őt nem az emberek, hanem a tőlük hozott üzenetek inspirálják elsősorban. Izgalmas volt az is, hogy kire melyik életszakasz volt legnagyobb hatással ebben a tekintetben.


Előkerült a szenvedély, a hivatás kérdése, és egy képzeletbeli filmforgatásra is sor került, az alábbi témában: 2026 van …. éves vagy. Az ideális életedet éled. Ott élsz, ahol mindig is szerettél volna. Azokkal élsz, akikkel mindig is szerettél volna. Ha a munka része az ideális életednek, azt a munkát végzed, amire mindig is vágytál, amit nagyon szeretsz, és éppen annyit dolgozol, ami nem sok és nem kevés. Valaki videót készít rólad. Mit látunk a videón?


Elkészültek a forgatókönyvek volt ahol cím is született: „Üveg golyó”.


Mindezek ismeretében készítették el a résztvevők a tanulási tervüket. A cikk elejére visszatérve így vagyok ma már én is a tanulás szerelmese, hiszen megtaláltam a hivatásom, a coachingot. Mivel hív, hogy még többet tudjak meg róla, még jobban csináljam nagy lelkesedéssel tanulok, majd beépítem a gyakorlatba a megszerzett tudást. Az utolsó lépésben mindenki felállította az „igazgatótanácsát”, akikben megbíznak, akik segítik őket az ideális én felé vezető úton.


A zárásnál kiderült, hogy van, aki mostanáig „lesz, ami lesz” alapon haladt előre és jutott közelebb az ideális énjéhez, most pedig céltudatosabban, jobban tervezve akar haladni, míg egy másik résztvevő pont fordítva, eddig mindig nagyon szervezetten haladt előre, és most az a lépése, hogy engedni fogja magát haladni az eseményekkel.


A májusban immár 10. alkalommal kerül megrendezésre a HUB műhely. A téma a négy intelligencia lesz. Ha kedvet kaptál a részvételre, megszólított a téma, ne habozz :), jelentkezz már most, hiszen 10% kedvezményben részesülsz, ha előre utalod a részvételi díjad. Időpont 2016. május 26. 17:00 és 20:00 óra között.


Részletek: https://www.facebook.com/events/225584491146111/